dilluns, de juny 30, 2008

Estem preparats per un president...?


Una de les preguntes que més hem sentit des de que Barack Obama es consolidava com a aspirant a succeir George Bush com a inquilí de la Casa Blanca és si els Estats Units estan preparats per tenir un president negre. Si Obama, fill d'un kenià i una nord-americana blanca, derrota McCain el novembre vinent els Estats Units entraran en una nova etapa, un canvi de cicle semblant al que va representar l'arribada de John F. Kennedy a la sala oval.

Per què mirem tant els Estats Units i després molts es vesteixen amb un antiamericanisme tronat? Mirem cap a la Península Ibèrica. Estem preparats perquè un català sigui president del Govern espanyol? Aquí tinc clara la resposta: No. Crec que ni els catalans i encara menys a les Espanyes. Recordeu què va passar el 1998 quan Josep Borrell -gens sospitós de tenir un mínim bri de catalanisme- va derrotar Joaquín Almunia en les eleccions primàries que va fer el PSOE per escollir l'aspirant a la Moncloa? Doncs que el de la Pobla de Segur va ser desbancat de la nominació amb unes maniobres ben estranyes i Almunia va ser el presidenciable socialista.

En canvi, Catalunya sí que ha fet un salt important des del novembre de 2006, data des de la qual un polític nascut a Córdoba i arribat al país el 1971 ocupa la presidència de la Generalitat. Els Estats Units poden tenir aviat un president que tingui el color de la pell més fosc que els Bush, Clinton o Reagan perquè són un país amb una democràcia sense complexes i Obama té un discurs renovador i il·lusionador. A altres latituts encara hi ha barreres que tardaran a caure.

Publicat al diari Aquí el dilluns 30 de juny

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Salt important! I un rabe, és una de les pitjors notícies pel nostre país.
Durant el franquisme es deia allò que "lo malo de Cataluña son los catalanes" i s'havia de fer quelcom.
Ja ho han fet!!!

Jesús M. Tibau ha dit...

A Espanya hi haurà abans un president negre que català

Ricard ha dit...

No trobe el teu mail, així que et deixe el recordatori ací.

Recorda que hui, 2 de juliol de 2008, a les 21:45 tens una cita amb TV3 per animar a eixe gran home. Atenció a la trobada de "mites" d'aquesta nit: per una banda Albert Sole i per l'altra la no menys emblemàtica Judit Mascó. Aquest nit es produirà un moment "històric" de la televisió....

PD: Dedica un post que ho mereix.