divendres, de juny 22, 2007

Nou llibre de Gabriel Comes


Dones, és un llibre que vol descriure fonamentalment, com vivia i com pensava la dona al Barri Marítim de Torredembarra durant el primer terç del segle XX. L’autor, per aconseguir-ho, agrupa tota la informació obtinguda a través d’entrevistes a algunes de les protagonistes de l’època que s’investiga, en diversos apartats: el naixement i el bateig; la primera comunió, l’escola; els jocs i les joguines; el festeig i el casament; l’economia domèstica; la feina de la llar; la vestimenta; remeis casolans, i ofereix un complert estudi, farcit d’anècdotes i il·lustrat amb fotografies, de la realitat social de la dona d’aquells temps passats. Dit en altres paraules, el llibre els hi vol retre un homenatge sentimental.

Aquest és el resum que es pot llegir a la contraportada del nou llibre d'en Gabriel Comes (els podeu veure a ell i el llibre en aquesta fotografia de Marc Gavaldà). Ja porta una colla de llibres escrits i aquest és el sisè centrat en Baix a Mar. Feia temps que el preparava. L'any passat ja me'n parlava mentre acabàvem el que vam fer a quatre mans sobre els 25 anys del Club Escacs Torredembarra. Li feia molta il·lusió perquè la investigació sobre la memòria popular de Baix a Mar que està fent des de ja fa uns quants anys s'havia centrat en els pescadors. Sentia que té un deute pendent amb les dones i ara l'ha saldat.

Dones. Torredembarra, Baix a Mar (1900-1936) el presenta aquest dissabte 23 de juny a dos quarts de nou a la Biblioplatja del Barri Marítim torrenc. Per escriure aquest llibre ha entrevistat 8 dones de Baix a Mar, totes més grans de vuitanta anys. En la nova obra de Gabriel Comes no hi falten fotografies. N'hi ha un centenar. Tampoc anècdotes que ajuden a dibuixar com era la vida d'una dona a Baix a Mar el primer terç del segle XX. Ben segur que el Gabi ja té nous projectes mig engegats que tard o aviat veuran la llum en forma de llibre.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

un mal llibre, fet per un mal "escriptor". Si no fos per les fotografies...

Anònim ha dit...

Ai l'enveja!!!

Anònim ha dit...

Collons, quins comentaris! Vols dir que el primer anònim ja s'ha llegit el llibre? Li agraden les fotografies, igual que els nens tan sols es fixen amb els dibuixos dels contes infantils. D'aquí a la crítica literària professional només hi ha un pas.

Canviant de tema...doncs no tenia ni idea que aquest tio hagués publicat un altre llibre, els meus avis no m'ho van dir. De totes maneres tampoc hauria pogut anar a la presentació pequè estava a Les Tres Cales. És millor estar a La Cala que a Torredembarra, hahaha!

Anònim ha dit...

No és eveja, és una realitat.