dissabte, de juny 09, 2007

Saura com a símptoma


El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, està des de fa unes setmanes a l'ull de l'huracà. L'oposició l'està matxacant -ho fan sempre que poden tinguin i no tinguin raó i siguin d'un o altre color polític- però el més impressionant és la manifestació d'aquesta setmana de 5.000 mossos d'esquadra demanant la seva dimissió. No estaven manipulats per l'oposició i el crit era unànima contra el conseller ecosocialista. En sis mesos al càrrec ha demostrat que li ve molt gran. Em el primer tripartit, amb una cartera "light", no es va desgastar gaire i va intentar lluir tot el que va poder. Però ara ha de gestionar "marrons" de veritat.

Em comentava un conseller de la Generalitat que el paper que per a molts representava Saura de bomber del primer tripartit tenia molt poc a veure amb la realitat. Explicava que eren ell i un altre conseller del tercer partit que s'arromengaven per a solucionar les crisis mentre Saura treia el cap als mitjans o s'amagava. Iniciativa va pujar molts vots i uns quants escons a les eleccions passades i va demanar més quota de poder en el nou executiu català. Interior, com alguns avançaven quan encara ni havia pres possessió del càrrec, està resultant una font de desgast cada cop més inassumible per Saura, que està convertint la seva predecessora, Montserrat Tura, en una "crack".

Saura no funciona com a conseller d'Interior. Però que pot fer el president Montilla? Poca cosa a part d'allò de "al mal tiempo buena cara". No pot destituir el màxim líder d'un partit soci seu de govern. Només ho va poder fer Maragall amb Carod el 2004 perquè li van encarregar des de Madrid i estava ETA pel mig, material sensible. És bo que els màxims líders dels partits tinguin càrrecs de govern? O seria millor com fan a Euskadi el PNV o Eusko Alkartasuna? Una cosa és Ibarretxe, lehendakari, i l'altra Josu Jon Imaz, president del PNV. O Begoña Errazti, màxima líder d'Eusko Alkrtasuna i no forma part del govern.

Dins d'Esquerra Republicana es comença a discutir si és positiu que els dos màxims líders siguin membres del govern. Es planteja seriosament la marxa de Puigercós de l'executiu per dedicar-se de ple al partit des de la secretaria general. Potser Saura també hauria de fer un plantejament d'aquest tipus, perquè Iniciativa tindrà molta feina per reeditar els resultats del novembre passat. Una cosa és el bus de l'Estatut i una altra els mossos d'esquadra.

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Amiguet republicanet se't veu el pelet, per a poder fer aquest articlet ben fet més val que llencis el carnet, i de pas tú de cap a la pared.
Si no tens aquesta intenció, explica'ns que farà el Ciuró.
Quan teniu el manec de la paella, els d'esquerra no sabeu que fer amb ella, com el Portabella.
Un diia fotreu un pet, tant mirar per un foradet que fa el veinet, enlloc d'escriure en un paperet el que us sut del capet.
Apa aneu a jaure, i no penseu amb el Saura.
Fotreu un rot, el dia que no vigileu el Carod.

jordi salvat ha dit...

Amiguet ecosocialistet,

Com no tinc cap carnet de partit polític, no el puc llençar. Que farà ERC a Torredembarra? Com ho he estat investigant a causa de la meva feina, suposo que un pacte d'esquerres. Hi ha gent d'Esquerra que està fent autocrítica per uns mals resultats a Torredembarra i altres que no ho veuen. Però tenen bastant clar que han de garantir que la Torre tingui un govern com l'actual, que encara li queda feina per fer.

I que farà l'Alternativa a Torredembarra? S'està fent pregar per acabar pactant amb el PSC, ERC i el GIT? L'estratègia de fer oposició en el govern de Torredembarra practicada en el darrer mandat sembla copiada d'ERC en el primer tripartit. I el tema de Muntanyans II potser ja està prou exprimit. Ara és hora de solucionar-ho o deixar-ho estar.

I no pensi tant en rots i pets i mireu de fer-ho millor a la Generalitat.I a Altafulla a veure si negocieu una mica millor que encara us quedareu sense alcaldia per l'Alternativa. I em sabia greu. I ho seriosament.

Salut!

Unknown ha dit...

Proposo que en saura -abans de plegar- faci un conveni amb la premsa dominical i encartiu un KUBOTAN en cada edició. Com si d'un estatutet es tractés.

Anònim ha dit...

Té gràcia els Mossos manifestant-se perquè el Conseller dóna llum als plats bruts, de debò es pensen que això fa mal al cos? Al contrari, una policia transparent és una policia amb la que es pot confiar.
Després els okupes, que com es nota la poca cultura manifestera que tenen, aquesta gent no saben que sense kubotan els foten garrotades amb la defensa o els disparen amb pilotes de goma? Què no saben que les manifestacions en democràcia han d'estar previament autoritzades? Què no saben que l'immobiliari públic és de tots?
En fi, paradoxes de la vida.

jordi pla ha dit...

Jo també vull criticar en Saura. No tenia que haver acceptat la conselleria d'Interior. El van enredar. Però és valent. Posar-se al front d'un col·lectiu viciat de 10.000 treballadors, de varies procedències, amb no sé quants sindicats, només es pot dur a terme amb el "sistema Tura", o sigui, aquí no passa res. Voler disciplinar un grup laboral, amb tanta transcendència social, es una tasca molt difícil. Fer public el vídeo de les agressions (abans de que sortís per el Youtube aquest), li deuria costa al conseller una bona repensada, però ho va assumir i va tirar endavant. I els senyors es van enfadar. Tinguem en compte que a la "mani" els policies demanaven la seva dimissió, però abans ja l'havia demanat l'oposició, com no! Era com si supliquessin per un cap més condescendent. En Saura només tindrà complicacions en la seva feina, però algú la té que fer. Sortirà malparat, és clar, perquè Interior es un poderós gegant que té que aprendre a caminar sense trepitjar a ningú.

Anònim ha dit...

Però s'ha creat un clima en què els Mossos d'Esquadra són d'entrada tots sospitosos. I en aquest clima hi ha col·laborat el sr. Saura. Hi ha un virtut clàssica que és la discreció. Es podia haver estat fulminant, sense fer públic el vídeo, només si ho demana el jutge. Però Saura a ctuat com un aprenent de bruixot.

Per cert Tondo, prefereixo que em dissolguin emb el kubotan que no pas amb les porres tradicionals, que fan molt més mal.

Unknown ha dit...

Anònim,

Jo no he tastat mai ni kubotan ni porra tradicional... però hi veig una diferència.

La porra tradicionalés legal i reglamentària, el kubotan no.

Jo en tot cas prefereixo no rebre bastonada, ni punxada.

És curiós: a les porres ara els hi diuen defenses...

Per cert, ja fa unes setmanes vaig detectar que ordinadors polcials llegien el meu blog suposo x criticar en Saura. Hobby o feina? No ho sabré mai.

Anònim ha dit...

Per què no parlem de la independència, com a teràpia d'alguns seudopolítics.

Si parlem de coses que molesten, podem palar de la tele, de la justícia, de l'ensenyament, de la cultura, del periodisme...

No parlem del Saura...

Parla del Puigcercós, o és que aquest et cau bé?

Sou un eerreceros mentals incorregibles.

Anònim ha dit...

el que ens ve gran és el capitalisme. els joves ja no sóm del vostre món ni la vostra història, però vosaltres ens l'heu deixat: us van tapar la boca amb diners.

ni dreta, ni saura, ni erc: ja tots sou el mateix.

Anònim ha dit...

Amic jordi,

Crec que les teves crítiques al Saura no tenen capfonament si no és dir i repetir el mateix que diuen els comentaristes mediàtics de CiU i ERC. Des d'un primer moment han fet creure que ICV no està capacitada per gestionar aqusta àrea. S'ha magnificat qualsevol tonteria i, ara que el Saura intenta amb ma de ferro, treure alguns privilegis als mossos, aquests, de forma corporativa, es reboten amb el suport mediàtic de barbetes, villatoros i tot el grup el Punt, que viu gràcies a les subvencions d'ERC, com abans ho feia de CiU.

Per cert, recordo aquella cançó punk, "un cabron es un cabron, de verde, azul o marron". Els mossos, tenen el mateix respecte per mí que un guàrdia civil xusquero o un madero de la naciona. Han d'existir perquè el sistema o fa necessari, però no tinc cap simpatia per ells.

Tornat al tema,realment, Jordi, et creia més espavilat. M'has dedepcionat una mica, però espero que en el teu pròxim article sobre el Saura i la gent d'ICV intentis ser una mica més equànim i no deixar-te eclipsar pel so mediàtic.

Tot i la crítica que t'he fet fins ara. Endavant, dones la cara en temes polèmics, no com d'altres periodistes que s'amaguen en l'anominat.

Unknown ha dit...

Un tema del que no s'ha parlat gaire és de la "suspensió" del pacte entre IC i Els Verds-EE. 15 aprofitats han deixat el partit ecologista per poder continuar xupant de "bote", però actualment IC hauria de treure la "V" del seu nom doncs el pacte està suspès doncs SAURON no pot nio veure el portaveu d'Els Verds, que va criticar la repressió dels mossos.

Unknown ha dit...

I si, he dit Sauron i no Saura. Com a petit homenatge a Tolkien.