dijous, de juny 21, 2007

El mandat comença amb incertesa

El plenari de constitució del nou Ajuntament de Torredembarra només ha aclarit qui serà l'alcalde en aquest inici de mandat. Les negociacions portades a terme pels diferents partits polítics després de les eleccions del 27 de maig no han arribat encara a bon port i el socialista Manuel Jiménez ha estat investit com alcalde només amb els cinc vots del seu partit i fent valer la condició de ser la llista més votada. Quan escric aquestes línies encara no està definit quins seran els socis de govern de Jiménez en el seu segon mandat com alcalde.

Per què s'ha arribat, però, a aquesta situació? En una negociació tots els negociadors han d'estar disposats a cedir en algunes de les seves pretencions i sembla que alguns dels implicats en aquest procés a Torredembarra continua movent-se per una zona de màxims. El pacte de les forces d'esquerra més els independents del GIT és l'opció que ha tingut, té i tindrà més possibilitats de tirar endavant, encara que no l'única. Aquesta fòrmula és la que ha governat Torredembarra des de la moció de censura de l'octubre del 2004 i dels deu hipotètics integrants d'aquest govern de deu regidors, només dos serien nous. Ja es coneixen la majoria, pel positiu i el negatiu.

La meitat d'aquests deu regidors són socialistes i, per tant, és difícilment discutible que Manuel Jiménez, sigui l'alcalde. El primer problema sorgeix, però, en l'actitut socialista. Mentre en altres municipis la mateixa nit electoral o durant la jornada el dilluns s'iniciaven les negociacions, el PSC va deixar passar uns quants dies. Potser perquè es pensaven que simplement era renovar el pacte del 2004 i seria gairebé un tràmit? Doncs alguns dels altres socis tenen clar que el nou acord ha de ser molt diferent al que hi havia fins ara.

Això pensa l'Alternativa Baix Gaià, enfortida després de passar d'un a dos regidors. Lluís Suñé ja no està sol i només demana més competències sinó un nou estil i l'urbanisme és una de les àrees que més ha de canviar. La manca d'acord entre PSC i ABG és la principal raó que encara no s'hagi pogut signar el pacte d'esquerres. Esquerra Republicana viu una situació inversa. Ha perdut un dels tres regidors que tenia i comprova que després de formar part de dos pactes de govern en el final dels dos darrers mandats, sempre ha sortit perdent.

Aquest cop estava cantat el descens de vots republicà després de la pèssima gestió de la remodelació del carrer Antoni Roig i plaça de la Font. Només una greu miopia política pot explicar la negació de l'evidència del càstig de l'electorat a la regidora Gassull, que hauria fer un examen de consciència i, tot i que no està gaire de moda, assumir, si convé, responsabilitats. Els resultats a les meses electorals on voten els residents en la zona remodelada són demolidors per ERC, una formació enacara en estat de xoc pels mals resultats i on alguns militants aposten per mantenir-se a l'oposició. Els republicans han de decidir que volen ser quan siguin
grans.

El Grup d'Independents per Torredembarra és la formació que té més clar el suport a Jiménez. El GIT segueix desinflant-se i ha perdut més de 200 vots i amb prou feines ha conservat un regidor. De ser la tercera força política el 1999 ha passat a ser la setena el 2007. El declivi és absolut i ara és qüestió de salvar els mobles a través d'un dels regidors més ben valorats del darrer mandat.

Covergència i Unió, segona força més votada i que disposa de quatre regidors, s'ha ofert per bastir una sociovergència que doni estabilitat a Torredembara. La formació d'una coalició dels dos grans partits -que sempre és molt negativa per un dels dos- dependrà de la paciència del PSC a l'hora de negociar amb els seus exsocis. Dins dels socialistes hi ha un sector que no vol veure els convergents ni en pintura i un altre que cada vegada ho veu com l'opció més factible davant l'actitut de republicans i ecosocialistes. El regidor del PP podria ser una peça a si arriba el moment de completar aquest pacte alternatiu mentre que Jiménez ja ha descartat l'Agrupació Democràtica a l'hora de buscar socis de govern. Venen dies de reunions, converses, sopars i dures negociacions, que demostren que a Torredembarra el mapa polític continua sent un trencaclosques on es necessita un calçador per fer encaixar les peces. En sabran?

Publicat al número de juny del Diari de la Torre

16 comentaris:

Anònim ha dit...

Amic Salvat, encertat el teu article polític amb la clarividència que et caracteritza, Però si em permets hi ha una part d'informació que símplement no és certa, respón més aviat a la teva imaginació, o a les fons distorsionades que utilitzes. Alternativa Baix Gaià de Torredembarra, no ha demanat cap competència extra, de fet encara no ha demanat cap regidoria a hores d'ara. En lles poques reunions d'acostament al pacte només s'ha parlat de nova filosofia de treball, i de reformes en profunditat en determinades àrees en les que hi estàvem tots d'acord, com per exemple la d'urbanisme. Demanant en aquest últim cas que el gestor (regidor) que porti aquesta àrea es cregui la reforma. Qui hauria de proposar noms és el mateix PSC, i entre els quatre partits consensuar, no tant sols aquest sinó totes les regidories. És la única forma que es veia per abordar els canvis que calen per tenir un Ajuntament eficaç, que treballi en equip, participatiu i transparent. La última reunió va ser kafkiana, primer per part socialista envien un equip de negociadors nou, desconeixedor dels acords i acostaments ja superats. I segón l'abandonament sobtat de la taula de negociació d'ERC, amb l'excusa que les diferències a dirimir ho eren entre el PSC i ABG. Nosaltres només hem estat parlant de política general i d'interés municipal. No hem entrat en cap personalisme com s'intenta esforçadament per la part socialista. Que expliquin a què es deu la renovació total de l'equip negociador en el tram final i decisiu de la negociació, quan estàvem al 98% d'acord en el pacte, tots quatre partits.

Anònim ha dit...

Diu que el comentari es encertat i desprès diu que no en dona ni una !!!!

En Jordi cada cop més lluny de la veritat i la realitat, segurament per interessos de partit. Una llastima, de veritat

Anònim ha dit...

Simplificant, ERC ha fet de l’engany una virtut i de la veritat un defecte. Recordem que una vegada, el president John F. Kennedy va dir que es pot enganyar a tothom algun temps, i que es pot enganyar a alguns tot el temps, però no es pot enganyar a tothom tot el temps.
Potser el temps tancarà les ferides obertes aquesta campanya, però serà també el temps qui posarà a ERC i el seu engany constant allà on li pertoca.
Un cop allà ningú els posarà ponts de plata.
Jordi,una cosa es amigisme i l´altra desvirtuar.
LLEPACULS¡¡
¿ Que ta fet la barby?

Anònim ha dit...

clarividència ? El 2 %
JA, JA JA .
Siscu coherencia.fantasies no plis.

Anònim ha dit...

sembla que et comencen a veure't el plumero, eh salvat?

Anònim ha dit...

Aquí hi ha una sèrie de comentaris de gent que li ha de fer mandra llegir o simplement non saben perque sinó no s'entenen aquests atacs contra el Jordi Salvat. L'anàlisi del Salvat és interessant i fot bastanta canya a ERC ja que se la mereixen, però hi ha gent que l'ataca per vici. Ja ho vam veure abans del debat, que va estar al seu lloc el de moderador.

Cèsar Llamborda ha dit...

Jordi,

El dedico el nostre darrer post!!

Una abraçada!

Anònim ha dit...

He entrat després d'unes hores molt enfeinat i veig que hi ha moviment.

Primer de tot agrair al Llamborda que em dediqui un post. Ja t'he fet un comentari al teu bloc.

Siscu, jo a les reunions no hi sóc, però parlo amb gent que si que hi és i m'he fet una idea del que està passant. Les negociacions continuen i veig que costarà que arribin a bon port. Recordeu que només teniu dos regidors i una clau relativa de la governabilitat. Crec que al PSC se li estan inflaant aqueslles coses i al final buscaran altres socis.

Veig també els clàssics comentaristes que sempres estan amb la cançoneta del Jordi republicà, del Salvat esquerranós. Ni escolten ni llegeixen. Van a pinyó fix. Jo us repetiré que ni sóc militant, ni vaig a la llista ni res. Quan hi hagin canvis -si n'hi ha- us avisaré. No us preocupeu. Altres veig que van millor encaminats. Ja convidaré a cafès.

L'anonimat és una posició inmillorable per atacar i desqualificar. Jo vaig de cara. Sóc així. I aquí hi ha aquest bloc amb les meves opinions i reflexions i us dono l'oportunitat de debatre.

Salut.

Unknown ha dit...

L'anonimat -però- també és una posició inmillorable per dir sense embuts que fas una bona feina a la blocosfera.

Una flor no fa estiu...

Bona feina!

Anònim ha dit...

Jordi, parla amb els uns i amb els altres, només així podràs treure la veritat. Si tants sols parles amb una part la desvirtues. I potser en aquest cas ha sigut així. Parlo per experiència.

Anònim ha dit...

no voleu fets?, demà el señor alcalde estarà a baix a mar per les festes de Sant Joan i segurament dirá unes paraules. No som tant valents i coherents? Doncs a veure si organitzem entre tots una protesta de tothom que no vulgui que això es dugui a terme. Per mi està fet. On quedem i on? M´agradaría que ho organitzes la Plataforma Muntanyans i que hi fossiu tots els que heu defensat en algún moment la causa. Ja em direu si es fa. De moment podeu contar amb mí.

Anònim ha dit...

Una negociación no es facil, más cuando despues de tres años en el gobierno, nos conocemos todos, he podido leer comentarios de las distintas cuestiones que se tratan y puedo decir con toda seguridad, que muchos comentarios son torpedos que se lanzan para empujar un pacto determinado y que no hace falta que mencione.
He participado como dice Mercade en casi tida la negociación, de hecho solo falte el último día.
Concluyendo puedo afirmar que la parte filosofica del acuerdo, como es el funcionamiento del ayuntamiento, estamos todos de acuerdo. Hay temas puntuales que no estamos totalmente de acuerdo, y hay otros en los que estamos totalmente de acuerdo.
Conste que respeto la opinión de los negociadores de todos los partidos que han participado, pero también ellos han de comprender que no compartamos todos sus puntos, de hecho si el número de regidores fuera al reves de como es, estoy seguro que ellos tampoco compartirian plenamente nuestros puntos de vista.

Anònim ha dit...

Quin hauria de ser el pacte de govern a Torredembarra?


QUAN VOTEU PER : UN ALTRE, A QUIN US REFERIU

Anònim ha dit...

Enric, no te molestes en dar explicaciones. Hay muchos "interesados", "eufòricos" y "sumia-truites" por estos andurriales.

Unknown ha dit...

Realment, un merder institucional a Torredembarra... Ufff!

Anònim ha dit...

Amic Granjel, la clau del desacord la té el PSC, jo mateix ho comento: "La última reunió va ser kafkiana, primer per part socialista envien un equip de negociadors nou, desconeixedor dels acords i acostaments ja superats". Pots justificar aquest canvi de negociadors i d'actidud?
El dia que puguis explicar-ho, podrem entendre tots el què ha passat a dins del PSC, que a última hora ha rebutjat el diàleg amb l'ABG.