dimarts, de juny 05, 2007

L'home que va haver de lluitar contra els elements


Les eleccions municipals de Tarragona han deixat dos grans derrotats: Joan Aregio (el sempre genial Napi dibuixava així la desfeta electoral) i Lluís Balart. El cap de llista d'ICV-EUiA ha quedat fora de l'Ajuntament ja que els ecosocialistes han perdut els dos regidors que tenien i ara estan exclosos del plenari. Però CiU ha obtingut vuit regidors i Joan Aregio haurà de canviar de paper a l'Ajuntament: de portaveu del govern municipal a cap de l'oposició. Ha de ser molt dur per a un polític aquest canvi de rol quan has lluitat per ser alcalde de la teva ciutat i ha cregut que ho podies aconseguir. I ell ho creia.

Aregio ha pronunciat aquest dilluns una conferència molt interessant en què ha fixat les bases d'aquesta nova etapa de CiU a més de deixar anar crítiques i avisos al PSC. El cap de llista convergent sembla haver paït ja la derrota. En la nit electoral va aparèixer poc abans de les deu i amb un discurs que el va dignificar va acceptar la derrota amb un missatge que la majoria de polítics obliden: "En les eleccions uns guanyen i altres perden. I jo he perdut". Però els que estaven allà m'expliquen que la processó anava per dins i que callava coses que volia dir però no dissimulava que estava fet pols. Els polítics també són humans.

Per què ha perdut Joan Aregio? Ell pot tenir una part de culpa, però la federació de la qual forma part l'ha ajudat ben poc. Podem no estar d'acord amb els relleus d'alcaldes a mig mandat, però a tot Catalunya se n'han portat a terme desenes d'aquestes dubtoses operacions i el PSC n'és el gran especialista. L'actitut d'Unió Democràtica no la vaig acabar d'entendre mai sinó és per tota una sèrie de greuges arrossegats des d feia anys. Que van aconseguir bloquejant el relleu de Nadal per Aregio? Res. El cap de llista convergent havia d'assumir l'alcaldia la Santa Tecla del 2005 o el 2006, projectar-se com alcalde i plantar cara a un Ballesteros molt consolidat. Aquest era el pla, però va quedar avortat.

El paper de l'alcalde Nadal també hauria de ser objecte d'anàlisi. No n'hi ha prou amb sortir als cartells publicitaris donant suport al seu hereu. Hauria d'haver tingut un paper més actiu en alguns aspectes i més discret en altres. Els casos Martorell-Ortiz i Mallol tampoc van ajudar a la consolidació de la candidatura d'Aregio, que enllaçava amb un govern decadent, en minoria. El cas del logotip, les presses per l'aprovació del Pla General d'Urbanisme, els ressons de Terres Cavades, el pàrquing Jaume I... Com va dir aquell després de la desfeta de l'Armada Invencible (que tant no ho devia ser): "No he vingut a lluitar contra els elements". La derrota era previsible, però pocs (ni les enquestes) s'havien atrevit a predir-ne la magnitut.

A Aregio i la resta de regidors de CiU, acompanyats pels representants del PP, els toca una travessa del desert. La feina que facin a l'oposició determinarà si la Terra Promesa del govern està a quatre, vuit o més anys. Haurem de veure si es compleix aquesta "doctrina Aregio" d'una oposició constructiva i bel·ligerant a l'hora. En democràcia l'oposició és tan important com el govern.

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Aregio, Aregio... es veia venir la seva derrota. Per cert, el genial dibuixant deu ser Napi i no Nàstic, veritat???? ai, el Nàstic que tot ho omple!!

Unknown ha dit...

I jo em pregunto: de que els ha servit tot allò de l'escut pressumptament plagiat?

jordi salvat ha dit...

Efectivament, és el Napi. Gràcies.

Al Nàstic (que es cola per tot arreu), de rialles aquesta temporada, poques. Algun somriure maliciós, com a molt.

Antoni Ramos ha dit...

de res... i de rialles al Nastic poques, tens rao!

Anònim ha dit...

Ricomà també va col.laborar en la derrota des del moment que es va postular com a alcalde provisional, però s'ha de reconèixer que al cap i a la fi Ricomà era d'un altre partit. Quan s'acabarà la "tonteria" d'UDC ? Ja s'ha vist de què serveix.

Em sembla que la gent de la "crosta tarragonina" (setmana santa, l'aigua de sant magí ...) no ha votat Aregio, sinó Martorell o bé s'ha abstingut.

Anònim ha dit...

¡ QUIN MARTORELL???? PERE JOAN MARTORELL LLORT DEL BCC? BLOC DE CIUTADANS COMPROMESOS

Waipu Joan ha dit...

L'Aregio potser em sembla més sincer que ne Pepfèlix.

Anònim ha dit...

Tarragona ha perdut un bon alcalde

Unknown ha dit...

N'estic tip de tant de disseny i civisme d'aparador... I això és transversal a tots els partits polítics.

Anònim ha dit...

L'Aregio és un polític diferent, molt més autèntic que la resta i per suposat molt més autèntic que el PepF. Si el Nadal, el Vallvé i el sursum corda li hageussin permès, Tarragona hauria vist un alcalde sincer, compromès, treballador i entregat, eficaç i que diu les coses pel seu nom.

D'una forma que es pot compendre, la gent ha posat al Ken de la Barbie a l'alcaldia. Serà pitjor per ell, perquè les posicions de màxima visibilitat son de doble tall: es pot veure el bo que fas, però també molt més si no dones la talla...

I el PepF no tindrà excusa: els sociates ho manen TOT, gràcies als amics d'ERC. Té una majoria molt sòlida, un aliat submís, i totes les institucions (Gobierno, Govern, fins i tot el Consell Comarcal), el Port... son dels seus.

Per animar una mica els convergents, faig notar dos coses: una, que si CiU puja un regidor i el PP un altre, poden recuperar l'alcaldia; i dos, que Joan Clos es va quedar a un regidor de la majoria absoluta el primer cop que es va presentar, el 1999, i quatre desprès en va perdre cinc de cop, de manera que ja no va repetir com a candidat i li van fotre una puntada al cul.

Ballesteros es un bluf, i si hi ha llibertat d'expressió als mitjans de comunicació tarragonins, tothom ho veurà. I a més té un equip molt dolent, fruit d'una llista extranyíssima: que es digui que s'inventaran una regidoria de "Societat de la Informació" per a la Bego... sona a KGB!!!! Per a qué es necessita una regidoria d'això?

També crec que el de los Rios s'equivoca si entra al govern amb els sociates. No els hi fa cap falta. Quan un grup està casi amb majoria absoluta, es millor que s'ho facin sols. Si entra, ERC desapareixerà a les properes: o se'ls menjarà el PSC o se'ls menjarà CiU.

Anònim ha dit...

Estic d'acord només amb el darrer paràgraf: ERCno té cap necessitat d'entrar al cartipàs municipal.

La resta del comentari és típicament convergent i ja adelanta la moda: llibertat d'expressió. No recordeu la submissió de D. de T. al diktat de Nadal ? I l'emissora municipal ? Voleu fer ara un recompte de quan hi parlava l'opossió i quan hi parlava l'equip de govern ?