dimecres, de març 12, 2008

Esquerra Republicana: Ja hi tornem a ser!


El resultat de les eleccions generals, amb la pèrdua de cinc dels vuit escons que ha tingut al Congrés els darrers quatre anys, sembla que hagi despertat Esquerra de cop d’un somni que durava des dels comicis al Parlament del 2003. Els seus dirigents no han sabut llegir que la baixada del suport electoral que ja fa més d’un any que havia començat, amb símptomes com la pèrdua de dos escons a la cambra catalana el 2006 i retrocessos clars en molts municipis en els comicis locals del maig. Els resultats a les generals del 9-M sí que han fet reaccionar els republicans, però potser una mica massa.

Esquerra és un partit sense matisos. Puigcercós plega en calent de conseller del govern per centrar-se -diu- en el partit. Carod-Rovira marca territori criticant obertament el seu número dos. L’enfrontament entre tots dos ha passat de ser una guerra freda a una batalla a camp obert. Es preveu un congrés molt mogut el juny. També hi tindran molt a dir en aquest procés personatges com Carretero i Bertran, que lideren sectors crítics interns. El partit s’aboca altre cop a una de les crisis cícliques que semblava haver superat. ERC ha de demostrar que ja és un partit madur i protagonitzar el juny un congrés sense dramatisme ni la visceralitat que comença a dibuixar-se dins d’aquesta formació amb una poc recomanable vocació caïnita. Aquest és el veritable repte per un partit amb 77 anys d’història: trencar amb una tradició d’enfrontaments interns que li impedeixen transmetre la imatge de ‘seriositat’. Els seus dirigents han de deixar enrere protagonismes i prioritzar el partit. En seran capaços?

8 comentaris:

la cua de lleó ha dit...

Imprescindible càrrega els hi ha caigut als companys d'ERC. Memòria històrica i suport de la realitat, custodis del futur de l'esperança i responsables de fulls de ruta d'implementació de la Catalunya actual.

Hem fet una mena d'analisi:

"Esquerra Republicana té una prova de foc en la Conferència Nacional del partit que ha de revisar l'estratègia política republicana.

Una conferència a on es presenten els dos corrents crítics sorgits l'últim any -Reagrupament.Cat (R.Cat), de Joan Carretero, i Esquerra Independentista (EI) d'Uriel Bertran- amb l'objectiu d'imposar un correctiu a una executiva que consideren massa preocupada pels seus càrrecs a la Generalitat. Els exigeixen separar els càrrecs interns dels institucionals -seguint el model aplicat pel PNB- i renegociar l'acord de govern en Catalunya amb el PSC per marcar tendència cap a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació en la pròxima legislatura.

Així, la Conferència Nacional ha d'aclarir dubtes sobre el futur del govern tripartit que presideix José Montilla. En cas de triomfar la postura dels corrents crítics, la direcció d'ERC es veuria obligada a renegociar el denominat «Pacte d'Entesa» per incloure en el mateix el concert econòmic o una llei de referèndum catalana...

Més al nostre blog.

mossèn ha dit...

quin "culebron" més fashion ... salut

Anònim ha dit...

Esquerra va ser una certa esperança de renovació, volien tenir "les mans netes" i es presentaven com "joves suficientment preparats". La realitat ha estat molt diferent i ara mateix si pregunten què és el pitjor de la classe política (allunyament de la realitat, politiqueig, aferrar-se a la en cadira ...) molts pensen - possiblement sense dir-ho - polítics d'ERC. Han malbaratat un capital que tenien fa cinc - sis anys.

Unknown ha dit...

Mossèn, lo més fashion és la nova foto escollida per al teu perfil... :-P

Unknown ha dit...

I al voltant d'Esquerra i tot aquest sarau només dir-vos que conec força un departament de la Generalitat, i tan seval en mans de qui ha estat: CiU, ERC o ara PSC... que sempre hi he vist desfirar persones que han aconseguit treballar-hi gràcies a contactes polítics. Exufes, vaja.

Mans netes

Anònim ha dit...

a creixell el de erc ( Gaspar Carles Oliva) finalment despres de les eleccions fara govern amb el PP li donen la primera tinent alcaldia i ell no vol res mes""""ja hen te prou"""com es pot estar amb el enemic politic de ERC com es el PP, com es pot ser tan hipocrita""" Sres de ERC netejeu la casa perque la teniu plena de enemics.
Sr Puigdercos fagi la seva feina bé, miri i pregunti lo que pasa a les bases i sobre tot la de creixell(les bases no la junta) i posis a netejar i potser aixi ens anira a tots una mica mes millor.

Anònim ha dit...

els d'ERC, una colla de fills de p...!
Llàstima com no desapareixen del mapa.
BOTIFLERS!!!!!!!!
US VENEU PER MIG PLAT DE LLENTIES

mossèn ha dit...

teniu raó tondo ... salut